Slovenskí vodnopólisti v Dubrovníku prehrali, na ME si nezahrajú

02.03.2014 Celý región

Dubrovník 1. marca (TASR) - Slovenskí vodnopóloví reprezentanti prehrali v Dubrovníku i v odvetnom barážovom stretnutí o postup na majstrovstvá Európy 2014 s domácim Chorvátskom 6:14. Kontinentálny šampionát v maďarskej Budapešti bude teda bez zverencov Pavla Sirotného.

Slovenským reprezentantom nevyšiel úvod zápasu a po prvej štvrtine prehrávali s favoritom zápasu rozdielom troch gólov. Slováci skorigovali skóre gólom z pokutového hodu, o ktorý sa postaral Hrošík. Domáci však už v prvej polovici zápasu rozhodli o svojom víťazstve, keďže si v prvých dvoch štvrtinách vypracovali výrazný náskok. Zverenci Pavla Sirotného tak kvalifikáciu ukončili prehrou rozdielom ôsmich gólov.

Po konci kvalifikácie skončila platnosť zmluvy trénerovi Pavlovi Sirotnému a o tom, či bude pokračovať, rozhodne Výkonný výbor SZVP v najbližších dňoch.

"Tréner má zmluvu do 1. marca, čiže do konca kvalifikácie. Výkonný výbor musí čoskoro rozhodnúť ako ďalej. Onedlho máme na programe ďalšie zápasy, preto sa budeme musieť rozhodnúť rýchlo," povedal pre TASR Juraj Kula, prezident Slovenského zväzu vodného póla. Spoločne s Pavlom Sirotným skončili zmluvy aj jeho asistentom Ondrejovi Gajdáčovi a Róbert Kaidovi.

Ich ďalší osud pri reprezentácii závisí od rezultátu, ktorý o niekoľko dní vyriekne Výkonný výbor SZVP. "Asistentov si vždy vyberá hlavný tréner. Celému realizačnému tímu končí zmluva koncom kvalifikácie, no o tom, čo bude ďalej sa VV rozhodne už čoskoro," uviedol Kula. Po prehre v odvetnom barážovom zápase s Chorvátskom sa tak sen o účasti na majstrovstvách Európy v Budapešti (14.- 17.júla) definitívne rozplynul.

Na európskom šampionáte sa tak okrem už známej šestice účastníkov (Maďarsko, Grécko, Taliansko, Nemecko, Srbsko, Čierna Hora) predstaví aj Chorvátsko. "Vrchnosť nám zmenila celý systém. Nevedeli sme, koho budeme mať za súpera. Európska plavecká federácia sa touto kvalifikáciou veru nevyznamenala. Vôbec prvýkrát v histórii kolektívnych športov došlo k zmene už vyžrebovanej kvalifikácie. Na jej začiatku sme nemali najsilnejší tím, ale potom sa chlapci dali dokopy. Nemáme na nich peniaze, oni reprezentujú zadarmo na úkor svojho času a zmlúv. Hodnotiť sa dá snáď len zápas s Francúzskom, ktorý sme prehrali o gól. Ak by sme v ňom uspeli, možno by sme dostali prijateľnejšieho súpera v kvalifikácii," zhrnul Kula neúspešný slovenský boj o účasť na ME.

Baráž o postup na ME 2014 - 2. zápas:

Chorvátsko - SLOVENSKO 14:6 (3:0, 3:2, 4:3, 4:1)
Góly SR: Mravík 2, Brúder, Hrošík, Janíček a Kolárik
 

Vyberte región